Lyhyesti luistimen huollosta
Moni meistä on varmasti kauhistellut taitoluistimien hintoja niitä ostettaessa. Moni meistä on myös panostanut luistimiin useamman satalapposen verran rahaa. Valitettavan usein luistimiin panostaminen unohtuu sen jälkeen kun ne on kannettu kaupasta kotiin. Tässä muutamia huoltovinkkejä sekä uusille että kokeneemmillekin luistelijoille:
- Luistimet kannatta teipata heti uutena. Teippaus on kätevä tapa suojata luistimet likaantumiselta ja pintanaarmuilta. Pinttynyttä likaa on vaikea saada pois valkoisista luistimista.
- Käytä luistimissa aina puhtaita sukkia.
- Kuluneet nauhat löystyvät uusia helpommin. Mikäli nauhat eivät meinaa pysyä kireällä, uusi ne.
- Opettele heti alusta tapa jossa teräsuoja poistetaan terästä vasta juuri ennen jäälle astumista. Eli terällä ei ole suositeltavaa astua edes vaihtoaition kumimatoille.
- Vastaavasti kun tulet jäältä, pyyhkäiset kädellä enimmät lumet teristä ja puet kovat suojat ennen vaihtokoppiin astumista.
Kuten alla oleva esimerkkikuva osoittaa, kumimatoissakin piilee omat vaaransa! Ruuveja paljon yleisempää on, että kengistä on kulkeutunut hiekoitushiekkaa, joka sekään ei tee hyvää terille.
- Kun olet riisunut luistimet, kuivaa ne heti pyyhkeellä ja laita terien päälle pehmosuojat, jotka imevät kondenssiveden. Vaikka kuivaat terät miten hyvin, kylmät terät kondensoivat vettä joka ruostuttaa teriä. Luistimia ei tulisi koskaan säilyttää kovat suojat päällä, ei edes kuivina ja lämpöisinä.
- Avaa nauhoja riittävästi, jotta luistimet pääsevät tuulettumaan. Suositeltavaa olisi ottaa jopa pohjalliset pois luistelun jälkeen. Älä hautaa luistimiasi kosteiden harjoitusvaatteiden alle, tai kassiin missä ilma ei pääse vaihtumaan. Kostea ja likainen luistin on oiva kasvupaikka bakteereille. Kosteus myös pehmittää nahkaa. Niissä luistimissa joissa myös pohja on nahkaa, on hyvin todennäköistä että terien kiinni pysymisen kanssa on ongelmia, mikäli ne ovat koko ajan kosteina.
- Opettele oikeaoppinen nauhojen sitominen. Kengät voi pilata pelkästään jo väärällä sitomistyylillä Tutustu mm. seuraaviin linkkeihin:
http://www.inlinefigure.com/UserGuide/boot_lacing.htm
Miten tunnistaa murtunut kenkä?
- Luistimien terävyystuntumaan pystytään vaikuttamaan muuttamalla terään hiottavan uran syvyyttä (sädettä). Mitä syvempi ura, sen terävämmältä luistin tuntuu. Useimmat luistelijat eivät osaa sanoa mikä teroitussäde luistimiin haluttaisiin. Siksi teroittaja joutuu usein tekemään ensimmäisen teroituksen yhteydessä uran (säteen) parhaan arvauksensa mukaan. Mikäli luistelija kokee, että luistin on liian terävä tai liian tylsän tuntuinen heti teroituksen jälkeen, ilmoita siitä teroittajalle. Sopiva säde on aina luistelijakohtainen ja se saattaa muuttua luistelijan kasvaessa / kehittyessä!
- Älä päästä luistimiasi liian tylsiksi! Syvällä uralla pystyy kyllä luistelemaan pidempään kuin matalalla, mutta ongelmaksi muodostuu usein se että teroituksen jälkeen luistimet tuntuvat liiankin teräviltä. Luistelija menettää turhaan arvokasta harjoitusaikaa siihen, että luistimet lipsuvat, tai siihen että teräviin luistimiin täytyy opetella aina uudestaan ja uudestaan. Luistimien tulisi tuntua hyvältä heti teroituksen jälkeen.
- Pese uudet pehmosuojat aina ennen käyttöä. Uusi kangas ei ime kosteutta kovin hyvin ja terät ruostuvat helposti pehmosuojista ja kuivaamisesta huolimatta.
- Pese kovat suojat säännöllisesti, mielellään jokaisen teroituksen yhteydessä. Katso video: https://youtu.be/6lSZeOg_3Tc
- Todennäköisesti ensimmäinen neuvo jonka aloitteleva taitoluistelija saa, koskee teroitusta. Neuvo on yleensä, älä teroituta taitoluistimiasi suutareilla tai urheiluliikkeissä sillä teräsi vain pilataan siellä. Valitettavasti huono teroitus on yleisempää kuin kuvitellaan, eikä siitä voi syyttää vain tiettyjä ammattikuntia. Useimmiten teroitusongelmat johtuvat kiireestä, huonosta teroituskoneista ja tiedon puutteesta, ei niinkään siitä minkä alan yrityksestä on kyse. Teroittajan kanssa kannattaa keskustella muustakin kuin että koska luistimet voi tuoda ja koska ne voi hakea.
- Tarkkaile säännöllisesti luistimiasi ja niiden kuntoa.
Yleisimmät ongelmat taitoluistimien teroituksessa:
- Se että uraa ei ole hiottu keskelle terää on ehdottomasti yleisin teroitusvirhe mitä taitoluistimissa näkee. Virhe syntyy puhtaasti huolimattomuudesta, puutteellisista mittavälineistä ja / tai huonosta hiomakoneesta. Virhe voi olla kauttaaltaan yhtä suuri, se voi olla myös suurempi terän etuosassa tai takaosassa. Myös ns. ristiinteroitus on mahdollista. Silloin ura on keskellä terää sen keskiosassa, mutta etuosa ja takaosa ovat eri suuntiin vinossa. Terät kannattaa aina tarkistaa teroituksen jälkeen. esimerkiksi muutamalla viivoittimella. Jos viivoittimet eivät ole 90 asteen kulmassa terän kylkiin nähden tai ne eivät ole yhdensuuntaisia, teroitus on huono. Toinen karkea keino tarkistaa uran oikea paikka on katsoa miten hiontajälki päättyy kärkipiikkien takana. Epäsymmetrisesti pääättyvä teroitus antaa syytä epäillä, onko ura keskellä terää. Mikäli ura ei ole keskellä terää, sisä- ja ulkosyrjät eivät ole identtiset. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että terän ulko- ja sisäsyrjät eivät ole yhtä terävät, vaikka terät olisi juuri teroitettu.
Alla esimerkkikuvia huonosta teroituksesta. Opastava video aiheeseen liittyen https://youtu.be/JjVpbt8ePmc
- Kuoppa terän etuosassa. Paljon puhuttu aihe luistelijoiden piireissä, mutta harva tietää mistä oikeasti on kyse tai mihin se vaikuttaa. Yleisin ongelman aiheuttaja on suurella hiomalaikalla varustettu teroituskone. Laita luistinterä pöydälle ja paina kärkipiikki pöytään kiinni. Tarkkaile terän ja pöydän väliin väliin jäävää valorakoa. Valoraon pitäisi olla jouhevan kaarimainen aina kärkipiikkeihin saakka. Terän etuosan profiilin pitäisi olla selkeästi kupera, ei kovera tai suora. Mikäli kuoppa-alue on hiottu riittävän kauas kärkipiikeistä, piruetit alkavat vaeltaa. Jokainen on varmasti joskus huomannut että pallo jossa on kolhu, ei pyörii paikallaan vaan lähtee "vaeltamaan"
- Hiomalaikka on osunut kärkipiikkiin. Kohtuu yleinen ongelma joka johtuu pääsääntöisesti isosta hiomalaikasta, tai siitä että luistimet on teroitettu esimerkiksi Prosharpin automaattikoneella. Kummassakaan tapauksessa syytä ei voi vyöryttää täysin koneen syyksi, sillä kumpaakin operoi ihminen. On kuitenkin todennäköisempää saada kärkipiikit tuhottua näillä koneilla, kuin pienilaikkaisellla koneella. Hiottu kärkipiikki vaikuttaa kannan nousuun ja siihen miten kärkipiikki uppoaa jäähän. Esimerkkikuvasta voidaan nähdä miten kärkipiikin kulma on muuttunut merkittävästi alkuperäisestä. Tällainen kärkipiikki olisi syytä korjaushioa.
Pyöristetty terän kantaosa. Kantaosa lähtee helposti pyöristymään, mikäli teroitus tehdään automaattikoneilla, jotka on suunniteltu jääkiekkoluistimille. Teroittajalla voi olla myös virheellinen näkemys siitä, että kantaosa on hyvä pyöristää ettei se tökkää takaperiin luistellessa. Takaosaa ei saa pyöristää sillä sen tarkoitus on toimia eräänlaisena jarruna, mikäli luistelija on menossa syystä tai toisesta liian takapainoitteiseksi. Jos pyöristät keinutuolin anturoiden päitä liiaksi, voit olla varma että olet selälläsi jos keinut liian pitkälle
Mikäli terät näyttävät kuten alla olevassa kuvassa, älä osta niitä!
Näissä terissä lähes kaikki on mennyt teroitusten myötä pieleen ja terät ovat käytänössä romurautaa.
Miksi ulkojäille pitäisi olla omat luistimet?
Ulkojäät ovat terien surma ja siksi ulkojäille olisi erittäin suositeltavaa olla ihan omat luistimet. Oheisessa kuvassa voidaan nähdä miltä ukojäillä käytetty terä yleensä näyttää ennen ja jälkeen teroituksen. Jäähallijäällä oikeanpuoleinen terä on kuin saippuanpalalla luistelisi, joten sellaisilla ei kyllä opi edes luistelun alkeita.
Pitääkö uudet terät teroittaa?
Usein esitetty kysymys ja ihmetyksen aihe. Miksi uudet terät pitäisi teroittaa kun niissä näyttää jo olevan teroitus?
Lähes kaikki terävalmistajat tekevät teriin vain karkean hionnan ja hyvin matalan uran. Matala ura, joka harvoin sopii kenellekkään tehdään muutamista eri syistä.
- Uran syvyys on aina luistelijakohtainen
- Uran syventäminen ei lyhennä terän elinikää samalla tavalla kuin uran madaltaminen
- Valmistuskustannuksissa halutaan säästää
Valmistuskustannuksissa säästäminen näkyy myös muullakin tavalla. Hiontajälki on usein hyvin karkeaa ja tyypillistä on, että uraa ei ole hiottu edes lähellekkään keskelle. Vähäisestä hiontamäärästä johtuen, terän nurkat ovat yleensä aivan tylsät näennäisestä teroituksesta huolimatta. Hiontajälki on yleensä myös kovin karkeaa. Seuraavien kuvien kaltaisilla terillä jäähalliolosuhteissa luisteleminen on todella vaikeaa.
Oppastavia sivustoja
Tietoa teräprofiileista sekä terien valinnasta
https://scarletskater.wordpress.com/2017/06/02/blade-profiles/
https://www.kinziescloset.com/blade-comparison-guide.html
Apuja kenkien valintaan
https://skaterslanding.com/pages/arch-description-foot-type
http://holfigureskating.weebly.com/skate-shopping.html
https://www.kinziescloset.com/figure-skating-facts.html
https://www.kinziescloset.com/skate-comparison-guide.html
http://precisionblade.com/index.php/blade-comparison/
Terien kiinnitys
http://precisionblade.com/index.php/pbhes-guidelines-for-positioning-blades-for-competitive-skaters/